3 perc elolvasni
30 Jan
1+1=3. De lehet több is.

“Coming together is a beginning.Keeping together is progress.Working together is success.“ HENRY FORD - Ford Motor Company alapítója 

A minap egy megbeszélésen azt kérdezte tőlem valaki, hogy mit javasolnék azok számára, akik a vállalkozásuknak azon a szintjén tartanak, hogy az első csapatukat felépítsék. Mindenképp olyan tudással rendelkező kollégák toborzását javaslom, akik valamilyen szakmai szempontból többet tudnak és így a közös tudás szinergiája messzebbre juttatja el a vállalkozását, mintha önmagát próbálná meg “klónozni”.

Az idei év első cikkét egy olyan témának szentelem, ami a bővülésről és az erőforrások maximalizálásáról szól. Ezért szeretném a reflektorfényt most a multiplikátor szemléletre fókuszálni.

Mi is ez pontosan?

A szervezetfejlesztés egy olyan dinamikus folyamat, amely során a vállalatok az emberi erőforrásuk teljes potenciálját igyekeznek kiaknázni a vállalkozás céljainak érdekében.A multiplikátor szemléletmód itt kulcsfontosságú. Ez a megközelítés arra ösztönzi a vezetőket, hogy felismerjék és fejlesszék az egyéni képességeket.Ezt az irányelvet Liz Wiseman vezette be “Multipliers: How the Best Leaders Make Everyone Smarter” című könyvében. A koncepció lényege, hogy a vezetőknek nem csupán a saját eredményeikre kell összpontosítaniuk, hanem arra is, hogy hogyan tudják munkatársaikat úgy vezetni, hogy azok maximálisan alkalmazhassák saját képességeiket és ezáltal többszörözni tudják a szervezeten belüli hatékonyságukat.

A multiplikátor vezetők képességei

  • Felismer: Meglátja az emberek különleges képességeit és erősségeit.
  • Ösztönöz: Lehetőséget ad a csapat tagjainak, hogy felelősséget vállaljanak és önállóan dolgozhassanak (döntéseket hozhassanak).
  • Inspirál: Olyan környezetet teremt, amelyben a munkatársak kihívásokkal találkoznak, amelyek fejlesztik képességeiket.
  • Támogatja a különböző nézőpontokat: Serkenti a vitákat, hogy a legjobb ötletek kerüljenek felszínre.
  • Közösséget épít: Olyan környezetet alakítanak ki, amely elősegíti a kollektív intelligencia és a kreativitás felszabadulását.

Ezen szemléletmód alkalmazása során a vezető saját magát nem csupán döntéshozóként, hanem mentorként is definiálja.

A cél az, hogy a munkatársakat ne csak munkaerőként, hanem a szervezet fejlődésének aktív részeseiként kezeljék.

Előnyök

  • Mindenkiből a legjobbat hozza ki: Ha mindenki a legjobb tudását adja, a szervezet egésze jobban lejesít.
  • Innováció és kreativitás: Egy olyan környezet, ahol a munkatársak szabadon megoszthatják ötleteiket, új megközelítésekhez és megoldásokhoz vezet.
  • Rugalmasság: A multiplikátorok által vezetett csapatok gyorsabban alkalmazkodnak a változó piaci körülményekhez.
  • Pozitív munkahelyi kultúra: A munkatársak értékeltnek és inspiráltnak érzik magukat, ami növeli az elkötelezettséget és csökkenti a fluktuációt.

A cégeknek tehát proaktív lépéseket kell tenniük a multiplikátor szemléletmód kialakítására és fenntartása érdekében. Ez magában foglalhatja a vezetői értékelések és fejlesztések újratervezését, valamint a teljesítményértékelési és jutalmazási rendszerek összhangba hozatalát ezzel a filozófiával.A multiplikátor szemléletmód terjedése pozitív változást hozhat a szervezeti kultúrában, erősítheti a munkaerő elkötelezettségét és növelheti a teljesítményt. A kulcsa a folyamatos fejlődés és a nyitottság az új ötletekre. Az ilyen típusú vezetés hosszú távon nemcsak a szervezetet, hanem annak minden egyes tagját is minőségibb szintre emeli.


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.